2015-03-30 | 14:30:00

Halloumiburgare med mango chutney-dressing

1 morot
200 gram halloumi
1 vitlöksklyfta
3 ägg
2 msk potatismjöl
2 msk ströbröd
1 krm chiliflakes
3 msk hackad gräslök
2 krm svartpeppar
2 msk rapsolja
 

Skala moroten. Riv morot och halloumi grovt. Skala och finriv vitlöken. Lägg allt i en bunke.

Tillsätt ägg, potatismjöl, ströbröd, chiliflakes, gräslök och peppar och blanda ordentligt.

Forma smeten till 4 burgare (för 4 portioner). Stek dem i oljan i en stekpanna på medelvärme ca 2 minuter per sida.

Mango chutney-dressing: Blanda ihop mango chutney och matyoghurt.

Servera burgarna med rostade bröd, sallad, avokado, mango chutney-dressing.

Superdupergott verkligen!
 
 
 

 

 
2015-03-30 | 11:23:06

Som jag misstänkte

Precis som jag misstänkte så var kakan jag bakade igår alldeles för god. Det är en sådan där kaka som man inte kan låta bli. Som är livsfarlig att ha hemma för det går inte att sluta äta av den.
 
 
 
 
 
2015-03-29 | 14:45:00

Katternas stund

Varje kväll när W har somnat så kommer katterna och kryper upp i knät på oss. Då tycker de att det är deras tur att få lite uppmärksamhet av matte och husse (Heidi var ute när bilden togs).
 
 
 
 
 
2015-03-29 | 12:51:00

American cookie på annat sätt

Vi får fikagäster i eftermiddag så jag har roat mig med att testa ett nytt recept på en american cookie som jag hittade för ett tag sedan.
 
200 g mörk choklad (jag använde mjölkchoklad med Japp i)
175 g smör, rumsvarmt

1 ½ dl strösocker
1 ½ dl farinsocker
2 ägg
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl havregryn
3 ¾ dl vetemjöl

 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen grovt.

2. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg.

3. Blanda ner choklad. Rör ihop allt till en smulig deg.

4. Tryck ut smeten i en smord och bröad springform, 22–23 cm i diameter. Strö över lite grovhackad choklad.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 34–38 min. Låt den svalna i formen. Pudra över lite florsocker före servering. Ät kakan som den är eller servera med vispad grädde eller vaniljglass.

 

 
 
Utvärdering kommer senare.
 
 
 

 

2015-03-29 | 11:42:11

Myslördag

Igår anordnades Familjens Dag i Folkets Hus nere i centrum och W var inbjuden av kommunen för att hämta sin första bok (ett event som återkommer varje år). Det var lite kul att få se vilka som har jämngamla barn så man har ett litet hum om vilka hans dagiskompisar kommer bli. Men förutom det så tyckte jag faktiskt inte att det var mycket att ha. Det fanns lite djur som de visade upp (dem tyckte jag mest synd om), en liten loppis, fika och en man som gjorde ballongfigurer. Träffade dock på en bekant och började då misstänka att hon väntar sitt andra barn, vi får se om jag har rätt.
 
Efter att W fått sin bok åkte F till Linköping, mamma och jag tog en promenad nere i centrum med W för att han skulle få sova lite. Men innan han somnade hann vi med lite fika inne på Björkagården.
 
 
 
 
2015-03-26 | 20:29:00

2015-03-26: Första Blåsipporna

 
 
 
 
2015-03-26 | 18:27:00

2015-03-24: Tussilago

 
 
 
 
2015-03-26 | 17:26:52

2015-03-24: På spaning i trädgården

 
 
 
 
2015-03-23 | 10:27:39

Kycklingpanna med svarta bönor

 
Hittade detta receptet på bönpaketet och tänkte att det var värt att testa eftersom det är sådana ingredienser som även W kan äta. Jag tycker att det blev helt ok men W tvärvägrade blankt när han fick smaka förra veckan. Jag har dock två portioner kvar som jag mixat till puré åt honom så jag tänkte testa idag igen får vi se.
 
 
 
2015-03-23 | 10:16:36

Snart 9 månader

På torsdag blir W 9 månader gammal och det firar jag med att slänga ut en bildbomb.
 
 
 
 
 
2015-03-21 | 08:57:24

2015-03-21: Första bakslaget

Tyvärr (enligt mig) så hade smhi rätt, det kom lite snö i natt. Men den kommer nog inte ligga kvar över dagen ens och förhoppningsvis så kommer det ingen mera sedan.
 
 
 
 
 
 
2015-03-21 | 08:50:31

Stackars Benjamin

Vi upptäckte häromdagen att Benjamin hade någon slags böld på ena kinden. Längst ut på själva knölen fanns det ett litet sår, såret såg ut att ha börjat läka och han verkade inte ha ont så vi avvaktade. Nu på morgonen när han kom in hade det gått hål på bölden (antagligen har han kliat sönder den) och massor av illaluktande var hade runnit ut. F har tvättat med sårsprit så nu blir det till att hålla koll på detta ordentligt och blir det inte bättre så får jag ringa veterinären på måndag.
 
Bilderna är inte av bästa kvalité då det i denna situation är ännu svårare att fota en katt än i vanliga fall. Sista bilden kan vara lite äcklig om man är känslig.
 
 
 
 
2015-03-20 | 08:28:00

Ett Foto I Timmen 20 mars 2015

Så här på självaste vårdagjämningen kör vi väl lite efit då. Mera om vad efit är kan du läsa HÄR.
 
 
06:15: Lilleman har vaknat.
 
07:15: Försöker nå kissens svans.
 
08:15: Den vanliga bilden på diskmaskinen.
 
09:15: Hängt upp första tvätten.
 
10:15: Tittar igenom papper från gårdagens infomöte och funderar lite.
 
11:15: Maken har städat badrummen så nu är det så rent och fint.
 
12:15: Lilleman har nyss ätit lunch.
 
13:15: Och regnet det bara öser ner...
 
14:15: Mammas siliconformar var skoj.
 
15:15: Maken lagar mat.
 
16:15: Glömde visst bort att fota.
 
17:15: Mormor är på besök och får en lektion i sin nya mobil.
 
 
Nu tackar jag för mig. Ses nästa gång!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2015-03-17 | 20:30:57

2015-03-16: Första Tussilagon

Igår på eftermiddagspromenaden såg jag den första tussilagon, närmare bestämt så var det tre stycken som stolta och gula stod där i solen. Självklart så hade jag ju ingen kamera med mig så det blev en svindålig bild knäppt med mobilen för fota en var jag ju bara tvungen till när det nu var de första.
 
 
Gick samma runda idag på morgonen och då tog jag med mig systemkameran med macrot på men då hade inte solen hunnit fram till slänten där de tre gula bor så då var de ju slutna. Får försöka igen någon eftermiddag om det dyker upp möjlighet, fast det måste bli snart i så fall för på fredag ska visst vintern komma tillbaka.
 
 
 
 
2015-03-16 | 08:18:49

2015-03-15: Invid husväggen

 
Tycker bilderna ser lite konstiga ut men jag gillar dem ändå.
 
 
 
2015-03-15 | 08:30:25

Måste bara skryta lite

Jag använder appen Runkeeper i mobilen för att tracka mina promenader. Ni som känner till den vet att den reggar vart, hur långt och hur snabbt man går samt på ett ungefär hur många kalorier man förbränner. De senaste sju dagarna har jag lyckats gå sammanlagt 6,1 mil! Det är personligt rekord på en vecka. Hoppas nu på att vädret och motivationen håller i sig.
 
Med maten går det fortfarande lite sådär (som vanligt) men för att försöka ha lite bättre koll har jag installerat appen My Fitnesspal i mobilen. Det är ungefär som matdagboken.se bara att det är enklare att kunna lägga till måltider och motion direkt i mobilen när man inte har så mycket tid över till att sitta vid datorn.
 
 
 
 
2015-03-14 | 06:09:18

Vinbärsrutor

  • 200 gr smält smör
  • 4 st ägg
  • 5 dl socker
  • 6 dl mjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2-3 dl röda vinbär Går även bra med blåbär, hallon eller andra bär.

 

Smält smöret i en kastrull, låt svalna något och rör i äggen och blanda ned socker, vaniljsocker och mjöl.
Bred ut smeten i en smord långpanna. Strö över vinbären.
Grädda i 175 grader i 30 minuter. Låt svalna och skär i rutor.
 
 
 
 
 
 
2015-03-13 | 06:49:03

Intensiv tid

Dygnets 24 timmar räcker inte alls till just nu. W är inne i någon period nu då han bara ska klänga på mig precis hela tiden. Om jag i bara en endaste sekund går utom synhåll trillar stora krokodiltårar ner för hans kinder och sedan kan man glömma att han tänker sitta på golvet och plocka, även om jag är i samma rum och han kan se mig hela tiden. Han sover ju inga längre stunder på dagarna heller så dem pauserna och chanserna till att få något gjort är också borta. Den enda tiden man kan få ibland är som nu, jag vaknar tidigt och lyckas smita upp utan att han märker det. Han vaknar ofta på nätterna och gnyr eller blir ledsen så man får leta efter napp och sedan ligga och smeka honom över ryggen tills han somnar om, det tar alltifrån 5 minuter till 3 timmar. Men faktum är att han sovit i sin egna säng nästan hela veckan, även när han vaknat om nätterna har han somnat om där så det går framåt.
 
 
Majskrok är gott.
 
Även tår kan smaka bra ibland.
 
 
 
 
2015-03-09 | 17:35:06

Bön- och majsburgare

För 4 personer.
 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili (jag använde chiliflakes)
2 dl riven morot
1 tsk curry
2 burkar kokta kidneybönor
1 ägg (jag hade i 2)
3 dl riven ost
1 dl majs
1 dl solrosfrön
 
2 tomater
1 röd lök
4 frallor eller vanliga hamburgerbröd
8 salladsblad
 
Dressing.
1 dl majonnäs
1 msk ketchup
½ - 1 krm tabasco
olivolja
salt
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
3. Fräs lök, vitlök och chili i 2 msk olivolja i ungefär 5 minuter, utan att den tar färg.
4. Tillsätt rivna morötter och curry, fräs ytterligare några minuter.
5. Häll av och skölj kidneybönorna. Mosa dem grovt med en gaffel på en tallrik, det ska finnas bitar kvar.
6. Blanda med grönsaksfräs, majs, ägg, ost och solrosfrön, 1½ tsk salt och 1 krm peppar.
7. Ta lite olja på händerna och forma till 4 stora biffar eller 8 mindre. Lägg på en bakpappersklädd plåt.
8. Sätt in i mitten av ugnen i 30 minuter. Ta ut och låt stå 5 minuter innan servering.
9. Rör ihop dressingen.
10. Skiva tomaterna. Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Servera burgarna i bröd med tomater, rödlök, sallad och dressing.
 
 
Lite meckigt att göra med så många ingredienser men helt klart värt det för det blev jättegott och ruskigt mättande.
 
 
 
 
 
 
2015-03-08 | 07:33:00

Ett Foto I Timmen 8 mars 2015

Jaha, då var det dags för efit igen denna söndag då det ryktas om att våren ska göra ett tillfälligt besök med hela 15 grader varmt. Gör ju inget om det blir så men vi får väl se. Vill du veta mer om vad efit är så klickar du HÄR.
 
06:30: Sonen har sovit extremt dåligt i natt så nu är han nere på undervåningen och får välling av pappa medans jag börjar ta itu med köket.
 
07:30: Ska borsta gaddar.
 
08:30: Är ute på en underbar morgonpromenad.
 
09:30: Ska börja plantera om pelargoner och ta sticklingar.
 
10:30: Är fortfarande igång med planteringen.
 
11:30: Lilleman tröttnade på att titta på när mamma planterar så vi tar en lekpaus.
 
12:30: Vi tog en liten promenad till och ser på när de stora grabbarna leker.
 
13:30: Lunch.
 
14:30: Är nästan klar med planteringen men tänker inte ägna mig mer åt växter idag nu.
 
Känner inte för att efita mera idag heller så jag säger tack för mig för denna gång.
 
 
 
 
 
 
 
 
2015-03-05 | 20:22:26

Skedshult och Edsbruk

Det blev en liten tripp i det vackra vädret idag. Först besökte vi en badplats i Skedshult som vi "hittade" på midsommarafton förra året. Man hörde hela tiden hur det tjongade i isen när det sprang sprickor i den, ett underbart vårtecken om ni frågar mig.
 
Lilleman skulle ligga i magen ytterligare en vecka efter att vi var här förra gången.
 
 
Det blev också en liten promenad i Edsbruk där vi beskådade en väldigt söt liten sandstrand och ett vattentorn.
 
 
 
 
 
2015-03-03 | 14:28:43

I mekartagen

Jag har ju förut nämnt att W älskar att sitta i tvättkorgen och ibland får min kära make bra idéer. Han placerade tvättkorgen på sin mekarbänk, lade i en filt och lite saker som W kunde plocka med och så i med ungen.
 
Ja, så här såg det ut.
 
 
 
 
2015-03-03 | 14:24:41

Årets första blomköp

Jag såg dem redan i lördags när vi var på Ica. De stod där längst upp på blomvagnen så rosa och vackra. Ja, det är såklart de första pelargonerna som nu börjar dyka upp i butikerna som jag syftar på. Jag bestämde mig då för att det var alldeles för tidigt ännu så jag köpte ingen. Men idag när jag var och småhandlade lite så kunde jag inte längre hålla fingrarna i styr utan en utav dem fick följa med mig hem.
 
 
 
 
 
 
 
2015-03-03 | 14:20:58

Potatisbullar med sting

Skala, koka och mosa 500 gram potatis. Blanda med 2 ägg, 2 fint skivade salladslökar och 1 hackad chili (jag använde chiliflakes), 1 tsk salt och 1 tsk svartpappar. Forma till 8 platta bullar som du vänder i ströbröd. Stek i rikligt med olja på medelhög värme ca 2 minuter på varje sida.
 
Servera med en bönsalsa gjord på 1 förpackning svarta bönor, 1 burk majs. 1 hackad röd paprika, 1 msk limejuice, 1 tsk olivolja och 1 tsk flingsalt.
 
 Gott och mättande.
 
 
 
 
 
 
2015-03-01 | 14:24:44

Dagens lunch

Isterband med grönsaksrester från igår.
 
 
 
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!