2013-11-30 | 18:30:11

Lite sol

Hemmavid fick vi i alla fall lite sol på förmiddagen idag, men det var LITE också.
 
 
2013-11-30 | 18:26:25

Adventsmarknad

Mamma och jag åkte in till Söderköping en sväng efter maten. Det var adventsmarknad där idag men jag blev besviken igen (precis som jag blev på deras förra marknad jag var på tidigare i år). Det var några futtiga stånd på torget och så såg vi en loppis som mest innehöll sopor. Jag fick mig åtminstone en tårtbit inne på Jannes och en kopp med Göta Kanal-te.
 
Tyckte det såg kul ut med alla luckor som stod öppna.
Solen försökte bryta igenom över kanalen.
På Jannes.
Går upp mot kanalen på vägen tillbaka.
 
Vi åkte ut till Gryt och tände ett ljus hos mormor och morfar.
 
 
 
 
 
 
2013-11-30 | 09:10:56

Mitt uppe i pyntet

Jag fuskade och satte upp julgardiner och adventsbelysning igår när jag vaknade. Det är alla tomtar som ännu inte kommit fram ur förrådet men dem får jag ta lite efterhand, vet inte riktigt hur jag vill ha det så kommer väl ändra om några gånger. Har ju köpt så mycket nytt då vi har många fler fönster denna advent så det är extra roligt att pynta.
 
Har alltid velat ha en sådan här topp, nu har jag två.
 
I köksfönstret.
 
Kul med lite annat än bara de vanliga stakarna.
 
Ja, det var lite av pyntet det. Efter allt pynt blev det fredagsmys med choklad, julmust, morötter och dip.
 
 
 
 
 
2013-11-27 | 17:04:36

Heidi

Några bilder från i söndags.
 
 
 
 
2013-11-24 | 14:19:00

Bläsand

Fotade bläsänder i Skåne.
 
Tyvärr var ju vädret ganska grått så det blev inte precis som jag tänkt mig men man ser i alla fall hur dem ser ut.
 
 
 
2013-11-24 | 13:18:00

Några dagar i Skåne

I torsdags efter att Fredrik slutat jobba styrde vi kosan mot Skåne, närmare bestämt mot Lund. Det har varit härliga dagar, förutom att vädret mestadels var grått, många skratt, god mat och julshopping. Bilderna som följer får tala för sig själva, det känns bara bäst så.
 
 
 
Tack så mycket Viveka och Thomas för att vi fick komma och hälsa på!
 
 
2013-11-21 | 12:24:43

Mitt kök

Knäppte en bild på köket häromdagen och tror inte att jag visat det i bloggen förut så här kommer det: Mitt kök.
 
 
 
 
2013-11-21 | 12:21:00

Lustig lunch

Jag gjorde en liten rensning i både frys och skafferi igår. Det blev en minst sagt lustig lunch som bestod av en pytt (om man ska kalla det för det) gjort på potatiskroketter, quornkorv och lök samt några rårakor av de få potatisar vi hade kvar.
Men det slank ner det också.
 
 
 
2013-11-20 | 11:25:57

Ett försök till macro

Eftersom det är lite ljusare idag i alla fall så tog jag ut kamera med macrotillbehör på en liten promenad.
 
 
2013-11-20 | 09:47:55

Jag anar lite ljus där i kanten

 
 
 
 
2013-11-19 | 12:12:00

Fruktansvärt grått

Jag hoppades på sol och blå himmel men det är lika hopplöst grått utanför fönstret idag.
Tittar man på väderkartan ser det tyvärr inte ut att bli bättre heller (förrän när man börjat jobba förstås) så det här med att fota höstmacro får jag nog ta och lägga på hyllan.
 
 
 
 
2013-11-19 | 09:01:18

Från förra årets julkalender

Igår hittade jag en bunt med lotter i en låda. Trodde först att det var några som jag tagit ut efter tidigare vinster men sedan slog det mig, det är ju lotterna från trisskalendern jag köpte förra året! Jag vet, jag är hemsk! Nu har jag i alla fall skrapat dem alla och kan ni fatta att det på alla dessa bara var vinst på TVÅ!
360 kronor i vinst blev det, dem ska jag ta ut och handla julklappar för.
 
 
 
2013-11-19 | 06:38:44

TisdagsTema: Elektronik

Längesen jag var med här men idag kör jag. Vill ni också vara med så kan ni klicka in er på rätt ställe HÄR.
 
Hos oss är elektroniken i vardagsrummet svart.
 
 
2013-11-18 | 12:33:19

En promenad i det grå

Har varit nere och lämnat in bilen på Bilam så nu är jag billös och fick därför också gå hem. Premiärade med mössa så det är svinkallt, sådär gråkallt så att man fryser ända in i märg och ben. Men på något sätt så är det fridfullt och en del av fotona man tar blir blurriga, nästan så det ser ut som det är målat med pensel.
 
 
Hoppas på sol imorgon istället då.
 
 
 
 
 
2013-11-17 | 16:57:00

Nästa års semesterpresent?

Ni som känner mig vet att jag varje år strax före semestern brukar unna mig något som är bara till mig själv och att det oftast brukar bli saker som hör fotointresset till. År 2012 var det Ixusen som fick flytta hem till mig och 2013 blev det en undervattenkamera från Canon då jag inte var nöjd med varianten från Olympus. Nu har jag hittat vad jag vill köpa till 2014 års semester, jag har tittat på den förut men då slagit bort den ur huvudet på grund av priset. Det jag vill ha är ett nytt och lite dyrare macroobjektiv istället för den budgetmodell som inhandlades under arbetslösheten. Visst har jag med det tagit många bilder som jag är nöjd med men jag tänkte att jag skulle försöka komma ett steg längre någon gång. Ska detta bli verklighet måste jag hålla bra hårt i pengarna under första halvan av nästa år, lyckas jag inte kan jag ju alltid önska mig bidrag i födelsedagspresent och satsa på 2015. Men drömmarna är många och de kan ju alltid ändras under tidens gång.
 
Drömmen just nu   (fast det ska ju naturligtvis vara den som är för Canon).
 
2013-11-16 | 07:27:00

Ett Foto I Timmen 16 November 2013

Hej alla glada efit:are (och ni andra)! Nu kör vi igen. En dag där vi tar ett foto i timmen och delar med varandra på denna sida. Jag har tur som kan vara med denna gång, skulle egentligen jobbat men på grund av underhållsstopp får jag vara ledig.
 
06:40: Har precis vaknat och gått till badrummet.
07:40: Gammelkatten sitter och vill in.
08:40: Mannen har hunnit en bit med avverkningen i veckan.
09:40: Ett lass granris.
10:40: Dokumenterar och laddar upp.
11:40: Stora bumlingar blev det på detta lass.
12:40: Laddar med pasta och egenpåhittade biffar, de höll ihop dåligt men var goda.
 13:40: En fyrhjuling och två bilar ska tvättas.
14:40: När båda bilarna är ute passar jag på att sopa i garaget.
15:40: Har åkt ner till centrum för att slänga lite returpapper och glas.
16:40: Ända sedan jag gick ur sängen i morse har det varit 10 grader varmt ute men nu börjar det sjunka.
 
Nu tackar jag för mig!
 
 
 
 
2013-11-16 | 07:23:19

Fredagsmys

 
2013-11-15 | 17:11:00

Fredag igen

Så var det fredag igen! Men det blir bara en kort helg för mig då jag ska in och jobba på söndag, ett litet pass mellan 10:00 och 22:00, så det är bäst att passa på att njuta. Veckan har varit lite långtråkig då det är stort underhållsstopp på fabriken så det har inte funnits överdrivet mycket att göra varje dag. Testade att beställa lunch från Sörby Herrgård som levererar luncher till jobbet om man inte har någon matlåda, det kostar 65 kr och dras från lönen så det är smidigt. Tog veckans vegetariska som var vegetariska biffar med bulgur, rödkål och dilltzatziki (tyvärr tog jag ingen bild). Mycket gott var det!
 
Nu väntar jag på att Fredda ska komma hem från gymet så vi kan åka och handla. Kan inte komma på vad vi ska äta i kväll. Några förslag?
 
Bjuder på denna som blev fredagslåten i radioprogrammet Christer på P3.
2013-11-13 | 18:25:27

När jag lagar snabbmat

Varit sjukt sugen på isterband idag så det blev att stoppa på Hemköp på vägen hem och köpa. Passade även på att köpa hem ett paket ekologiska ägg då det brukar vara dåligt om det på Ica.
 
Min snabbmat.
Isterband med senap, stekta ägg med ost och dressing.
 
2013-11-13 | 17:26:44

Att köpa ägg

Jag ville dela med mig av detta inlägg då jag tycker det är otroligt viktigt. Tänk efter nästa gång!
 
 
Köpa ägg - en guide till enklare val för både hjärna och hjärta

Att vi fortfarande år 2013 inte kommit längre med respekt och hur vi behandlar våra kära djur här i Sverige är sorgligt. De så kallade frigående hönsen får samsas med nio hönor per kvadratmeter. Med ägg som kommer från ekologiska gårdar vet du att hönorna i alla fall har möjlighet till att gå ut och picka i gräs, och se dagsljus. Ett steg i en sundare riktning tycker vi. Ett enkelt val där hönorna får ett värdigare liv, tänk gärna på det när du handlar nästa gång. Sedan 2004 finns det en lag som innebär att alla ägg som säljs måste redogöra för i vilken levnadsmiljö hönsen är uppfödda. Individuella skillnader mellan olika hönserier kan givetvis förekomma.

Burhöns Varje höna har det trångt, de sitter i burar och har rättigheten till ett utrymme på ett A4-papper, där de ska leva hela sitt liv och värpa alla äggen. Får ej se dagsljus, dygnet manipuleras med belysning så att djuren ska "luras" till att lägga fler ägg.

Frigående inomhus Det låter bättre än burhöns, men är det verkligen så? Lagen säger att upp till 12 hönor (ändrat till nio per kvadratmeter från 2011) får vistas per kvadratmeter, ganska trångt med andra ord. Dessutom trivs hönor som bäst i flockar om 10 men i dessa stall kan upp till 50 000 hönor trängas. Det uppstår lätt bråk om utrymmen, stressade hönor som biter av fjäderdräkten på de andra. Många som jobbar i dessa stall vittnar om mycket dålig luft, avföring som är svår att göra sig av med, damm och ammoniak.

Ekologiska ägg Köper du ekologiska eller Krav-framställda ägg garanteras det att hönorna får gå ute under sommarhalvåret och när vädret tillåter. Det finns fönster som ger dagsljus. De får gå och picka i sig gräs, mask och insekter. De har även möjligheten att sträcka på vingarna, bada och rengöra sig i sand. Krav-hönsen äter ekologiskt foder från råvaror som odlats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Dessutom har de tillgång till grovfoder som hö och rotfrukter. Hönsen är färre per kvadratmeter och i mindre grupper.

Allra bäst är att köpa ägg från en småskalig produktion där du vet hur hönorna har det, de kanske till och med fått uppmärksamhet och mänsklig värme och gått fritt utomhus? Inget system är felfritt, då det finns mycket att önska för djurens bästa. Men helt klart är att ekologiskt framställda ägg betyder att hönorna har det bättre än exempelvis burhöns och "frigående inomhus".
 
Köpa ägg - en guide till enklare val för både hjärna och hjärta

Att vi fortfarande år 2013 inte kommit längre med respekt och hur vi behandlar våra kära djur här i Sverige är sorgligt. De så kallade frigående hönsen får samsas med nio hönor per kvadratmeter. Med ägg som kommer från ekologiska gårdar vet du att hönorna i alla fall har möjlighet till att gå ut och picka i gräs, och se dagsljus. Ett steg i en sundare riktning tycker vi. Ett enkelt val där hönorna får ett värdigare liv, tänk gärna på det när du handlar nästa gång.


Vi reder ut begreppen

Sedan 2004 finns det en lag som innebär att alla ägg som säljs måste redogöra för i vilken levnadsmiljö hönsen är uppfödda. Individuella skillnader mellan olika hönserier kan givetvis förekomma.

Burhöns
Varje höna har det trångt, de sitter i burar och har rättigheten till ett utrymme på ett A4-papper, där de ska leva hela sitt liv och värpa alla äggen. Får ej se dagsljus, dygnet manipuleras med belysning så att djuren ska "luras" till att lägga fler ägg. 

Frigående inomhus
Det låter bättre än burhöns, men är det verkligen så? Lagen säger att upp till 12 hönor (ändrat till nio per kvadratmeter från 2011) får vistas per kvadratmeter, ganska trångt med andra ord. Dessutom trivs hönor som bäst i flockar om 10 men i dessa stall kan upp till 50 000 hönor trängas. Det uppstår lätt bråk om utrymmen, stressade hönor som biter av fjäderdräkten på de andra. Många som jobbar i dessa stall vittnar om mycket dålig luft, avföring som är svår att göra sig av med, damm och ammoniak.

Ekologiska ägg
Köper du ekologiska eller Krav-framställda ägg garanteras det att hönorna får gå ute under sommarhalvåret och när vädret tillåter. Det finns fönster som ger dagsljus. De får gå och picka i sig gräs, mask och insekter. De har även möjligheten att sträcka på vingarna, bada och rengöra sig i sand. Krav-hönsen äter ekologiskt foder från råvaror som odlats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Dessutom har de tillgång till grovfoder som hö och rotfrukter. Hönsen är färre per kvadratmeter och i mindre grupper.


Allra bäst är att köpa ägg från en småskalig produktion där du vet hur hönorna har det, de kanske till och med fått uppmärksamhet och mänsklig värme och gått fritt utomhus? Inget system är felfritt, då det finns mycket att önska för djurens bästa. Men helt klart är att ekologiskt framställda ägg betyder att hönorna har det bättre än exempelvis burhöns och "frigående inomhus".

 
#byttilleko #matfusket

Källor:
http://www.svt.se/nyheter/sverige/svart-valja-basta-agget

http://www.djurskyddet.se/se/vart-arbete/tips--rad-om-djur/konsumera-ratt/livsmedel/agg

http://www.fa21.se/gd_arkiv/1_13/hons.htm
2013-11-12 | 20:41:49

Jag saknar...

Jag saknar det soliga Norge.
 
Jag saknar de vackra fåglarna i Göteborg.
 
Jag saknar de underhållande aporna i Borås.
 
Jag saknar salta bad på Öland.
 
Det är tur att man har allt detta att drömma sig tillbaka till när dagarna bara blir mörkare och mörkare. Det är mörkt när man åker till jobbet och det är mörkt när man kommer hem. Det är kallt, man fryser både inne och ute. Snart är det åtminstone advent så man får pynta lite här hemma.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2013-11-10 | 16:36:16

Skogsröj

Vi håller på att röja lite i skogen på ena sidan av huset så att vi ska få in mera sol nästa sommar.
 
2013-11-10 | 16:18:43

Fars Dag

Bakade muffins i morse, vanilj med chokladbitar.
Fars Dag-presenten till pappa.
Mycket fika blev det när vi kom hem.
Helmut vill vara med.
I husses famn är det tryggt.
Irene har problem med sin bil.
Gamla hönshuset.
 
 
 
 
 
 
 
2013-11-10 | 08:20:06

Dagens frukost

Skivad tomat, två stekta ägg med varsin ostskiva på och en stor kopp te med en skvätt mjölk.
 
 
 
2013-11-09 | 15:32:39

Sugen

Jag är grymt sugen på att beställa fotoböcker! Jag tror att jag ska göra så kallade årsböcker med några av mina favoritbilder från varje månad, men skulle också vilja ha en fotobok från våra resor vi gjorde under sommaren. Har surfat runt på diverse olika sidor för att se vart det finns bäst pris och vart det verkar lättast med uppladdningen men det är ju en djungel. Har någon av er som brukar trilla in här någon erfarenhet av att beställa fotoböcker? Vilken sida kan ni i så fall rekommendera?
2013-11-09 | 15:26:26

Julstämning i Holmbo

Idag var det lite premiär för försäljning av julpynt och julmat i Holmbo så jag och mamma åkte dit för att se vad som fanns.
Fika är ett måste när man är i Holmbo.
Bjuden på glögg från Väderstad blev man.
 
Hittade ett litet plättlagg i miniatyr för värmeljus som det var 50% på.

 
 
 
 
2013-11-08 | 17:22:22

Då var det fredag

Ganska nyss hemkommen från jobbet. Stannade till på Hemköp på vägen och handlade lite, tänkte vi kunde ha räkmackor när Fredda kommer hem.
 
Jag startade en utmaning för mig själv i söndags och den har jag lyckats med. Jag bokade in olika träningspass fem dagar i rad, så många dagar i rad har jag aldrig tränat förut. I did it! Jag klarade det! Visst var det tufft igår som var sista dagen men det gick! Jag är helnöjd med mig själv. Får se hur många det blir nästa vecka, det måste ju passa ihop med jobbet.
 
 
 
2013-11-02 | 18:40:51

Promenad i mörkret

Behövde lite luft nu på kvällen så vi tog en promenad med ficklampa.
 
2013-11-02 | 18:34:41

Några prylar

Tänkte visa några av de prylar som jag inhandlade i Linköping idag.
 
Dessa ljusstakar kommer från Ikea. Har länge varit sugen på sådana så idag slog jag till (ljusen som står i är ju Fredriks "juckande" ljus).
En ny bricka behövde vi, fick bli en rund denna gång.
 
På Ö&B köpte jag lite juligt godis.
 
 
 
 
2013-11-01 | 10:57:00

Titta, mitt ljus juckar!

När vi var på Liljeholmens i Oskarshamn så valde Fredrik ut två jättestora blockljus som vi köpte med oss hem. Det ena har jag ställt på ett fat i köket och i morse innan frukosten så tände jag det. När vi sitter och äter så börjar lågan att fladdra sådär som den kan göra ibland, ibland stannar den till för att sedan börja fladdra igen.
 
Fredrik utbrister: Titta, mitt ljus juckar! Nu blev den normal. Nu juckar den igen! Pervoljus!
 
 
Jag kunde inte göra annat än att gapskratta.
 
2013-11-01 | 10:43:16

Morgonpromenad till Skönerostallarna

 
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!