2014-11-30 | 09:07:32

Första Advent

När första ljuset
brinner
står julens dörr på glänt
och alla människor glädjas
att fira
få advent.
 
 
 
 
 
2014-11-29 | 15:48:43

Rabarberkladdkaka

100 g rabarber
0,5 dl vatten
0,5 dl + 3 dl strösocker
100 g smör
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
 
Skiva rabarbern och koka den tillsammans med vattnet och 0,5 dl av sockret. När vattnet nästan kokat bort klickas smöret ner och kastrullen tas av värmen.

Rör samman ägg och 3 dl socker och tillsätt vetemjölet. Rör ner rabarbersmeten. Häll smeten i en smord form, ca 22 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Grädda i 25-30 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Låt kakan svalna. Servera med vispgrädde eller glass.
 
Gott, men ska korta ner tiden i ugnen nästa gång då den inte riktigt fick en kladdkakas koncistens.
 
 
 
2014-11-29 | 15:45:00

Kasslergratäng

500 gram kassler
100 gram riven ost
2 hackade tomater
2 dl créme fraiche
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
salt, peppar och valfria örter
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva kassler tunt & lägg i formen.
Blanda creme fraiche & tomatpuré, hacka tomaterna och vitlöken, blanda lite lätt. Salta och peppra innan du häller över såsen på kasslern.
Strö över riven ost och krydda med valfria örter (jag använde timjan som var det jag hade hemma).
 
Helt klart godkänt!
 
 
 
 
2014-11-27 | 09:44:00

5 månaders kontroll

Igår blev W fem månader gammal och vi hade tid på bvc för vägning, mätning och vaccination nummer två. 5570 gram vägde han och mättes till 60 cm. Sprutor är ju aldrig roligt men jag tycker ändå att det gick bättre än förra gången. Direkt efter sticken och omplåstringen så visade bvc-sköterskan en kulram med massor av färger för W och då verkade det som om han glömde bort allt annat och tittade nyfiket på den istället.
 
Hemma verkade han vara lite stel i låren ett par timmar efteråt (eller om det kändes konstigt med plåstren kanske) annars var han precis som vanligt. Skönt att vi slapp feber och sånt även denna gången. Nu blir det ingen mera spruta förrän han fyller 1 år och det dröjer ju tack och lov ett tag till.
 
 
 
 
 
2014-11-25 | 19:16:45

Kameran fick följa med

Sedan W föddes har jag blivit hemskt dålig på att ta med kameran på våra promenader, känns som om man inte hinner fota ändå så den blir kvar hemma. Men idag har det varit sådant strålande väder att jag verkligen kände för att fota och då är det ju dumt att låta bli.
 
 
 
 
 
2014-11-23 | 17:34:05

Kycklinggratäng

4 färska kycklingfiléer (eller en färdigrillad kyckling)
2 dl Creme Fraiche
2 påsar bearnaisesåspulver - kokas enligt förpackningen
2-3 msk Mango Chutney
ca 2 dl riven ost    
 
Värm ugnen till 200 grader.
Strimla kycklingfiléerna, stek dem gyllenbruna, salta och peppra (eller bena ur kycklingen och dela köttet i mindre bitar).
Blanda ihop Creme Fraiche, bearnaisesås och mango chutney.
Bred ut kycklingköttet i en ugnssäker form och slå över såsen. Strö över den rivna osten.
Gratinera i ca 20 minuter, tills osten är gyllenbrun.
 
Jag gillar gratänger för de går att förbereda och sedan bara skjutsa in i ugnen när hungern kommer smygande. Denna var hemskt lätt att göra och blev härligt krämig och god.
 
 
 

    
2014-11-22 | 08:07:29

Ett av mina absoluta favoritrecept

400 gram fläskfilé eller kyckling
1 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
1 nypa chilipeppar
1 tsk dijonsenap
2,5 dl grädde
1 tsk soja
10 cm purjolök
Jordnötter att strö över
 
 
1. Strimla köttet. Stek köttet i rapsoljan och tillsätt sedan vitlök, purjolök och kryddor. Häll sedan i grädden.
2. Tillsätt senap och soja och låt puttra cirka 20 minuter. Späd med vatten om det behövs. Strö över jordnötter.
 
Älskar denna maträtt! Lika gott att göra den på kyckling som på fläskfilé.
 
 
 
2014-11-21 | 16:00:22

W älskar gröt

Vi har nu sedan ungefär en vecka tillbaka bytt ut W's kvällsmål från ersättning till gröt. Han bara älskar sin gröt, man hinner inte ta upp nytt på skeden innan han sitter där och gapar som en liten fågelunge.
 
 
 
 
2014-11-21 | 15:56:28

Snabb Korvgryta

gul lök
purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
600 g falukorv
3 dl grädde
3 msk tomatpuré
1 msk soja
1 tsk sambal oelek
1 msk kalvfond
Salt
Svartpeppar
 
  • Skär lök, vitlök och purjolök i skivor och stek dem mjuka i smör på låg värme i en gryta.
  • Skär korven i 1 cm tjocka skivor och halvera dem. Höj värmen och stek korven tillsammans med löken.
  • När korven fått lite färg, slå på grädden och smaka av med kryddor och fond.
  • Låt det koka ihop i 5–10 minuter.
Mycket krämigt och gott blev det!
 
 
 
 
2014-11-19 | 07:25:00

Ett Foto I Timmen 19 november 2014

Känns som om det var urminnes sedan jag körde efit men idag ska det bli ändring på det! Vill ni följa fler glada efit:are eller kanske rent av posta en egen dag klickar ni HÄR.
 
06:15: Håller på att plocka tillbaka sängkläderna till rätt sovrum. Lilleman är lite krasslig så han och jag sov i lilla gästrummet (som ska bli hans rum så småningom) så att pappan som ska upp tidigt till jobbet skulle få sova.
 
07:15: Nu sover han i sin egen säng.
 
08:15: Lilleman sover fortfarande så jag passar på att äta frukost.
 
09:15: Styr lite i tvättstugan.
 
10:15: Verkar bli lite ljusare ute idag så kanske att man kan släcka fönsterlampan några timmar.
 
11:15: Lilleman har just fått mat och busar lite i gymet.
 
12:15: Tar en liten promenad i det gråa vädret.
 
13:15: Packar skötväskan, har ett ärende till banken.
 
14:15: Var på banken så tog ingen bild.
 
15:15: Dukar och tänder ljus.
 
16:00: Lilleman hjälper oss att bädda rent i sängen.
 
Nu tror jag att jag ger mig för idag. Tack till er som följt min dag!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2014-11-19 | 07:13:00

Isterband med Cole slaw

Gjorde egen cole slaw för första gången i måndags och det blev så j-vla gott!
 
1 klyfta vitkål
1 röd lök
1 msk dijonsenap
pressad citron
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
salt och peppar
 
Finhacka vitkål och röd lök (jag körde det i matberedaren). Rör ihop med övriga ingredienser.
 
Riktigt enkelt och som sagt jä-ligt gott!
 
 
 
 
 
 
2014-11-18 | 17:25:06

Våran lilla älskling är sjuk

Tidigt på morgonen i söndags kom den, W's första förkylning. Han har dock nästan helt sluppit feber så han har varit relativt pigg trots allt och idag har han emellanåt varit precis som vanligt. Aptiten är dock inte riktigt tillbaka ännu men jag hoppas att den också vänder snart.
 
En liten pyjamasnisse som inte kan somna.
 
Tittar på Dumma mej 2.
 
Morfar är på besök.
 
Plockar lite med bitringen.
 
 
2014-11-18 | 11:41:21

Vitkålsgratäng och fiskbullar

Vitkålsgratängen:
 
1/2 vitkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
Salt och peppar
Riven ost
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Strimla vitkål och lök och hacka vitlök. Fräs detta i rikligt med smör i en panna. När kålen mjuknat något häller du på grädde och creme fraiche samt kryddor. Smaka av och låt puttra i ca 5-10 minuter.
Häll över vitkålsblandningen i en ugnsfast form och toppa med riven ost. Gratinera i ca 20-25 minuter, tills gratängen fått fin färg.  
 
 
Fiskbullarna:
 
400 g torsk
1 ägg
2 lime, saft och rivet skal
1 röd chili
2 msk hackad bladpersilja
salt
peppar
pofiber
rapsolja
 
Hacka  grovt och mixa allt utom pofiber. Forma till små bullar. Lägg pofiber och salt på ett fat och täck bullarna runt om. Stek någon minut på varje sida i rikligt med rapsolja.
 
Tyvärr så blev fiskbullarna lite torra men annars var det gott.
 
 
 
        
 
 
 
2014-11-15 | 16:47:35

Reklambladen kommer till användning

Alla reklamblad som fyller brevlådan varje vecka kan göra mig galen. Ändå vill jag inte sätta upp en sådan där lapp om "ingen reklam, tack" som en del gör för det finns ju faktiskt en del reklam som jag har nytta av. Jag tycker att man skulle kunna välja att bara få reklambladen från butikerna i vår stad och slippa alla de andra. Men hur som helst så har reklambladen som annars bara åkt direkt i pappersinsamlingen kommit lite till användning innan de slutligen hamnar i samma kasse som innan.
 
Våran lilla reklamläsare.
 
 
 
2014-11-13 | 16:01:45

Dagens bästa

"Människor som inte tänker
ordentligt har inga hjärnor,
snarare har de grått ludd som flugit
in i huvudet på dem av misstag".
 
 
-Nalle Puh-
 
 
 
 
 
 
2014-11-13 | 09:39:39

Hata förkylning och storlek 62

Både jag och F har blivit förkylda sedan vi kom hem efter helgens resa, vi hostar och snorar om vart annat och mitt huvud känns som om det ska explodera vilken sekund som helst. W har (peppar peppar) klarat sig än så länge men det vore bra lustigt om han inte åker på det nu när både mamma och pappa är sjuka. Får ladda med Ipren vare morgon för att orka ur sängen och ge W sin frukost. I morse tittade han storögt på mig när jag pratade med honom, det såg ut som mamma men det lät helt klart inte som mamma längre. Efter en stor kopp med varmt te så kom nästan den vanliga rösten tillbaka i alla fall.
 
I går började jag plocka bort det första i storlek 56 från W's byrålåda och fyllde på med lite i 62. När jag var gravid sa alla att köp inte storlek 50 för det kommer bli för litet inom ett par veckor, köp 56 och 62 istället. Jag köpte två startpaket i 56 och sedan en hel drös med kläder i 62. Men ut kom en liten plutt på endast 43 cm och med en vkt på nätta 1875 gram så det första jag gjorde när vi kom hem från sjukhuset var att beställa kläder i storlek 50 i alla fall. Dem hade han sedan tills han blev 3 månader gammal då jag plockade fram startpaketen. Och nu är det alltså dags att börja använda alla de kläder som jag inhandlade för typ ett halvår sedan.
 
 
 
 
 
2014-11-13 | 09:28:05

Zucchinilasagne

500 gr Nötfärs
1 Gul Lök
1 Vitlöksklyfta
1 burk Krossad Tomat
1,5 dl Grädde
1 stor Zucchini
100 gr Riven Ost
Oregano, Salt och Peppar
 
Börja med att skiva Zucchinin på längden med en osthyvel. Lägg längderna på en ren kökshandduk och strö på lite salt. Låt ligga medan färsen tillagas.

Hacka löken och fräs i lite olivolja/smör. Tillsätt köttfärsen och när den är genomstekt häll i tomaterna, lagerbladet och resten av kryddorna. Låt småkoka i 10 minuter under lock.

Smörj en ugnsfast form och lägg hälften av Zucchinin i botten som ett täckande lager. Häll på häften av köttfärssåsen och täck med resten av Zucchinin och avsluta med köttfärssåsen som är kvar. Häll över grädden och strö på osten.

Grädda i 225°C i ca 20 minuter.
 
Även detta blev riktigt gott och kommer att lagas fler gånger här hemma!
 
 
       
 
 
2014-11-13 | 09:24:29

Färsbiffar med blomkålsgratäng

1 blomkålshuvud
4 dl grädde
2 msk dijonsenap
Salt och peppar
100 gram riven ost
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skär blomkålen i buketter och lägg dem i en ugnsform. Vispa ihop grädden med senap, salt och peppar och häll över blomkålen. Toppa med riven ost. Gratinera i ugnen i 30 minuter.
 
Färsbiffarna gjorde vi lite på känn med nötfärs, lite chilisås och kryddor.
 
Det blev väldigt gott!
 
 
2014-11-10 | 14:30:05

En helg hemifrån

I fredags gav vi oss iväg för den första helgen hemifrån sedan vi kom hem från sjukhuset med W. Vi skulle åka de 35 milen till Skutskär och hälsa på W's faster med familj. Vi var lite nervösa för hur det skulle gå att ha honom i bilstolen så pass länge som det ändå tar att köra men det gick hur bra som helst. Han somnade i Söderköping och vaknade inte förrän vi kom till Uppsala. Där gjorde vi ett stopp och inhandlade ersättning och blöjor.
 
Jag och F tog en fika och W fick äta sin mat innan vi fortsatte.
 
När W återigen spändes fast i bilstolen efter matpausen blev det lite gnälligt i 5 - 10 minuter innan han somnade igen och sov ända tills vi var nästan framme. Så bra hade vi aldrig kunnat drömma om att det skulle gå.
 
Helgen blev fylld med bebismys, bus och onyttigheter.
 
Tack Erica och Jonas för en trevlig helg!!
 
 
2014-11-06 | 07:14:04

Mammas lilla gladskit

Slänger in en bild på min lilla gladskit också när jag ändå sitter här.
 
 
 
 
 
 
2014-11-06 | 07:11:27

Den första snön

Det är den 6 november 2014 och utanför fönstret faller den första snön för denna vinter. Vi får se senare under dagen om den ligger kvar eller om den försvinner, just nu verkar den lägga sig i alla fall.
 
 
 
2014-11-06 | 07:08:46

Kokostoppar utan socker

50 gram smält smör
2 ägg
200 gram kokosflingor
Mörk choklad att doppa i
 
Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop ägg och kokos. Blanda i smöret. Forma bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 10 - 12 minuter. Doppa i smält choklad när det svalnat.
 
Dessa är mer i min smak då jag älskar både kokos och choklad!
 
 
 
2014-11-06 | 07:03:38

Chokladbollar utan socker och smör

250 gram keso
1 dl havregryn
5 tsk kakao
2 - 3 msk agavesirap
4 tsk kokosmjöl
1 msk stevia
Kokosflingor
 
Jag körde ihop alla ingredienser i matberedaren för att få en så jämn smet som möjligt, kan bli lite klumpigt av keson annars. Smeten blev lite lösare än när man gör vanliga chokladbollar. Receptet gav omkring 20 bollar men det beror ju på hur stora eller små man gör dem.
 
Jag kommer nog inte att göra dessa igen då de inte alls föll mig i smaken (men de tog slut ändå).
 
 
 
2014-11-03 | 06:56:12

Promenad till farmor och farfar

Igår tog vi en promenad till farmor och farfar, det är en sträcka på drygt 4 km dit. Det var 13 grader varmt och riktigt skönt ute fast att det mestadels var mulet.
 
W somnade i vagnen på vägen dit.
 
När han vaknade fick han sitta hos farfar och äta majskrok.
 
 
2014-11-03 | 06:52:53

Zucchini som tillbehör till fisk

En stor eller två mindre zucchini
3 schalottenlökar
2 dl vispgrädde
2 msk philiadelphiaost
2 tsk sambal oelek
smör
svartpeppar
salt    
 
Skala bort det yttersta av zucchinin ta även bort den innersta kärnan och släng detta. Skala sedan tunna strimlor med potatisskalaren. Lägg i en skål och salta lite undan för undan. Låt detta stå ca 10 minuter så att det vattnar ur sig. Pressa ur vätskan som bildats. Hacka löken. Stek sedan zucchini och lök i smör. Krydda med svartpeppar och sambal oelek. Häll över grädden klicka i philiadelphiaosten. Låt allt puttra ett tag på svag värme.
 
Riktigt smarrigt blev det här! Det kommer helt klart att lagas fler gånger här hemma!
 
 
 
 
2014-11-01 | 10:40:05

Lite bilder på W

Vi hölls ute och räfsade löv igår och W som början tycka att det är tråkigt att ligga i vagnen där man inte ser riktigt vad som händer runt omkring fick sitta i babysittern.
 
Men efter en stund blev han trött och då dög vagnen.
 
Denna veckan har vi börjat med lite smakportioner. Han har hunnit testa majspuré, havregröt och majskrok, gröten verkar godast.
 
Denna ska smakas senare idag.
 
 
2014-11-01 | 10:35:14

Helknasigt

Något som verkligen är helknasigt är att jag igår, den 31 oktober, hittade smultronblommor ute i trädgården.
 
 
2014-11-01 | 10:33:16

Fredagkväll med goda vänner

Familjen Zitman var här på tacos i gårkväll. Hade inte träffat dem sedan innan W föddes (tror inte jag träffade dem under hela tiden jag var gravid heller) så därför var det lite extra roligt.
 
 
Tack för att ni kom och förgyllde vår fredag familjen Zitman! Hoppas vi ses snart igen!
 
 
 
 
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!