2013-11-13 | 17:26:44

Att köpa ägg

Jag ville dela med mig av detta inlägg då jag tycker det är otroligt viktigt. Tänk efter nästa gång!
 
 
Köpa ägg - en guide till enklare val för både hjärna och hjärta

Att vi fortfarande år 2013 inte kommit längre med respekt och hur vi behandlar våra kära djur här i Sverige är sorgligt. De så kallade frigående hönsen får samsas med nio hönor per kvadratmeter. Med ägg som kommer från ekologiska gårdar vet du att hönorna i alla fall har möjlighet till att gå ut och picka i gräs, och se dagsljus. Ett steg i en sundare riktning tycker vi. Ett enkelt val där hönorna får ett värdigare liv, tänk gärna på det när du handlar nästa gång. Sedan 2004 finns det en lag som innebär att alla ägg som säljs måste redogöra för i vilken levnadsmiljö hönsen är uppfödda. Individuella skillnader mellan olika hönserier kan givetvis förekomma.

Burhöns Varje höna har det trångt, de sitter i burar och har rättigheten till ett utrymme på ett A4-papper, där de ska leva hela sitt liv och värpa alla äggen. Får ej se dagsljus, dygnet manipuleras med belysning så att djuren ska "luras" till att lägga fler ägg.

Frigående inomhus Det låter bättre än burhöns, men är det verkligen så? Lagen säger att upp till 12 hönor (ändrat till nio per kvadratmeter från 2011) får vistas per kvadratmeter, ganska trångt med andra ord. Dessutom trivs hönor som bäst i flockar om 10 men i dessa stall kan upp till 50 000 hönor trängas. Det uppstår lätt bråk om utrymmen, stressade hönor som biter av fjäderdräkten på de andra. Många som jobbar i dessa stall vittnar om mycket dålig luft, avföring som är svår att göra sig av med, damm och ammoniak.

Ekologiska ägg Köper du ekologiska eller Krav-framställda ägg garanteras det att hönorna får gå ute under sommarhalvåret och när vädret tillåter. Det finns fönster som ger dagsljus. De får gå och picka i sig gräs, mask och insekter. De har även möjligheten att sträcka på vingarna, bada och rengöra sig i sand. Krav-hönsen äter ekologiskt foder från råvaror som odlats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Dessutom har de tillgång till grovfoder som hö och rotfrukter. Hönsen är färre per kvadratmeter och i mindre grupper.

Allra bäst är att köpa ägg från en småskalig produktion där du vet hur hönorna har det, de kanske till och med fått uppmärksamhet och mänsklig värme och gått fritt utomhus? Inget system är felfritt, då det finns mycket att önska för djurens bästa. Men helt klart är att ekologiskt framställda ägg betyder att hönorna har det bättre än exempelvis burhöns och "frigående inomhus".
 
Köpa ägg - en guide till enklare val för både hjärna och hjärta

Att vi fortfarande år 2013 inte kommit längre med respekt och hur vi behandlar våra kära djur här i Sverige är sorgligt. De så kallade frigående hönsen får samsas med nio hönor per kvadratmeter. Med ägg som kommer från ekologiska gårdar vet du att hönorna i alla fall har möjlighet till att gå ut och picka i gräs, och se dagsljus. Ett steg i en sundare riktning tycker vi. Ett enkelt val där hönorna får ett värdigare liv, tänk gärna på det när du handlar nästa gång.


Vi reder ut begreppen

Sedan 2004 finns det en lag som innebär att alla ägg som säljs måste redogöra för i vilken levnadsmiljö hönsen är uppfödda. Individuella skillnader mellan olika hönserier kan givetvis förekomma.

Burhöns
Varje höna har det trångt, de sitter i burar och har rättigheten till ett utrymme på ett A4-papper, där de ska leva hela sitt liv och värpa alla äggen. Får ej se dagsljus, dygnet manipuleras med belysning så att djuren ska "luras" till att lägga fler ägg. 

Frigående inomhus
Det låter bättre än burhöns, men är det verkligen så? Lagen säger att upp till 12 hönor (ändrat till nio per kvadratmeter från 2011) får vistas per kvadratmeter, ganska trångt med andra ord. Dessutom trivs hönor som bäst i flockar om 10 men i dessa stall kan upp till 50 000 hönor trängas. Det uppstår lätt bråk om utrymmen, stressade hönor som biter av fjäderdräkten på de andra. Många som jobbar i dessa stall vittnar om mycket dålig luft, avföring som är svår att göra sig av med, damm och ammoniak.

Ekologiska ägg
Köper du ekologiska eller Krav-framställda ägg garanteras det att hönorna får gå ute under sommarhalvåret och när vädret tillåter. Det finns fönster som ger dagsljus. De får gå och picka i sig gräs, mask och insekter. De har även möjligheten att sträcka på vingarna, bada och rengöra sig i sand. Krav-hönsen äter ekologiskt foder från råvaror som odlats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Dessutom har de tillgång till grovfoder som hö och rotfrukter. Hönsen är färre per kvadratmeter och i mindre grupper.


Allra bäst är att köpa ägg från en småskalig produktion där du vet hur hönorna har det, de kanske till och med fått uppmärksamhet och mänsklig värme och gått fritt utomhus? Inget system är felfritt, då det finns mycket att önska för djurens bästa. Men helt klart är att ekologiskt framställda ägg betyder att hönorna har det bättre än exempelvis burhöns och "frigående inomhus".

 
#byttilleko #matfusket

Källor:
http://www.svt.se/nyheter/sverige/svart-valja-basta-agget

http://www.djurskyddet.se/se/vart-arbete/tips--rad-om-djur/konsumera-ratt/livsmedel/agg

http://www.fa21.se/gd_arkiv/1_13/hons.htm
0 Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!